lørdag 19. mai 2012

Alle løpehjemmesider har kart som suger!

Ok, la oss si at du er en løpeinteressert type og du skal arrangere et løp. Halvmaraton, motbakkeløp, løpekarusell, hva som helst. Så skanner du en kopi av en faks av et kart over Norge og tegner inn ruta for hånd før du skanner det igjen. Så publiseres kartet som en pdf på hjemmesiden til løpet. Da er alt i orden sant? Nei det er det ikke! En del av moroa med å løpe er jo å finne ut hvor man skal løpe, hvor det blir tungt og hvor man kan legge inn spurten. Det er fint å kunne zoome inn på en detalj, sjekke hvordan løypa er med flybilder som bakgrunn eller med veikart som bakgrunn. Under ser du hvordan man lager et gratis kart som kan embeddes på en hvilken som helst hjemmeside. Men først: grelle eksempler:

Sjekk ut Oslo Maraton: Maratonløype. Oslo Maraton er Norges største løp så vidt jeg veit? Et enormt arrangement. Kartet er totalt umulig å forstå.


 Holmenkollstafetten: Littegrann bedre, her har de brukt Google maps og laget et interaktivt kart. Jeg synes dette hjelper, man kan zoome litt rundt og kikke på sin etappe. De har også lagt ut en pdf som er ganske dårlig: Pdfkart. Nyttig for de som vil printe ut, men det er vanskelig å se hvor man egentlig skal møte opp på sin etappe.


Birkebeinerløpet har en høydeprofil (som er nyttig) og et pdf-kart:
Og slik holder de på. Store løp, tusenvis av deltagere, elendige kart. Dette finnes det selvsagt en løsning for. En gratis til og med!

Og jeg har blogget om denne før. Men slik gjør man: Hopp over til ArcGIS.com og logg deg inn. Om du ikke allerede har en konto må du opprette en(gratis). Inne i folderoversikten trykker du "Create Map" for å lage et nytt kart. Da kommer du hit:
Her har jeg trykket på knappen hvor man velger bakgrunnskart. Det finnes flere fine bakgrunnskart, både fra Bing, Esri og Open Streetmap. Legg forresten merke til hjelpeteksten til venstre, her får du mange tips.
Et av tipsene er å legge til et "editable layer" slik at man kan tegne inn sin egen rute, punkt eller område. Med dette verktøyet kan du fint legge til løypa di. 

Om man ikke gidder å tegne løypa, eller som meg, ikke husker hvor man egentlig har løpt så finnes det løsninger for det og: ArcGIS.com kan laste inn gpx-filer! Dette er filer som lages av de fleste GPS-mottagere og også av flere treningsapper, f.eks Endomondo. Endomondo er en treningsapp som viser hvor du har løpt, hvor langt og hvor fort. Om man går inn på en workout kan man eksportere løypa til gpx. 
I arcGIS.com kan man importere disse filene. De vil da bli lagt inn som både en serie med punkter langs løypa og som en heltrukken linje. I kartet under har jeg fjernet punktene og gjort linjen delvis gjennomsiktig. 

Løypa som er vist er fra en tur som går hjemmefra og opp til Grefsenkollen og ned igjen. Kanskje ikke beste rute for et treningsløp, men kjekt for meg som vil huske hvor jeg har vært (det svartnet litt i bakkene oppover der...). Dette verktøyet er også artig for alle som vil skryte av hvor langt de har løpt. For viderekomne så finnes det verktøy som gjør at man kan embedde kartet ikke bare i en webside, men også på en facebook-page. Da snakker vi seriøs skryting!


View Larger Map

Hvordan fikk jeg kartet inn i bloggen? Jeg lagret kartet og trykte på "Share"-knappen. I dialogen under share valgte jeg "Public":
Og så trykket jeg på "Embed in Website":
Her har jeg krysset av for en del opsjoner, blant annet at tegnforklaringen skal vises og at brukeren skal kunne endre bakgrunnskart. Koden har jeg limt inn i bloggen.

Med andre ord:
Ingen grunn til at man skal ha så dølle kart! Sleng løypa ut på ArcGIS.com, og man får muligheten til å embedde et interaktivt kart på hjemmesiden der alle data ligger i nettskyen. Da slipper vi å se de kjipe pdf-kartene.

2 kommentarer:

  1. Og,, du kan se kartet på din smartphone vha ESRI Appen !!!

    SvarSlett
  2. Det er riktig Roy, disse kartene kan man se på på både Apple- og android-smarttelefoner.

    Siden det var en på Google+ som spurte etter bedre bilder fra Troms har jeg lagt til en bildecache fra www.geodataonline.no. Her er det mye mere detaljerte bilder enn de som er i de internasjonale cachene fra Esri. Å få tilgang til disse cachene koster noen tusenlapper i året.

    SvarSlett