mandag 10. september 2012

Har alle løpehjemmesider kart som suger? En oppdatering.

I mai postet jeg et blogginnlegg om at alle løpehjemmesider har kart som suger: http://bit.ly/UCMqiu
Mange av de største løpene hadde flotte hjemmesider, men med dårlige kart. Siden da har flere av de største løpene kommet med nye hjemmesider. Hvordan er tilstanden i dag?
  • Oslo Maraton, OK google-kart.
  • Birkebeineren her har de en passe dårlig løsning kun for Birkebeinerrittet og Birkebeinerrennet. 
  • Sentrumsløpet har et ganske fint kart som ligger på runkeeper sine sider. Tungvint å klikke flere ganger før man faktisk finner kartet. Runkeeper sine sider er i tillegg ganske treige.
  • Holmenkollstafetten har fremdeles et OK googlekart.
Det er fremdeles noen som bruker pdf'er, for eksempel Bergen City Marathon ( pdf ) og Stavanger Maraton (pdf). Flott pdf, men det er ikke så lett å zoome for å finne den ultimate fluktstolplassen når du skal heie på kona di. Kartene kan heller ikke brukes med din egen posisjon på en smarttelefon eller et nettbrett.

Bergen City Marathon. Hvor er det best å sette fluktstolen til mormor?


Flere dårlige eksempler:



Tilstanden er med andre ord litt bedre enn den var i mai, men det er enda mange soom kan trenge et bedre kart.

Her er en kjapp innføring i hvordan du kan legge dine egne gpx-tracks fra for eksempel Endomondo inn i bloggen din eller på en nettside:

Og jeg har blogget om denne før. Men slik gjør man: Hopp over til ArcGIS.com og logg deg inn. Om du ikke allerede har en konto må du opprette en. Om du skal bruke kartet på en kommersiell side må du betale, men for privatpersoner(bloggere f.eks) er det gratis.

Inne i folderoversikten trykker du "Create Map" for å lage et nytt kart. Da kommer du hit:
Her har jeg trykket på knappen hvor man velger bakgrunnskart. Det finnes flere fine bakgrunnskart, både fra Bing, Esri og Open Streetmap. Legg forresten merke til hjelpeteksten til venstre, her får du mange tips.
Et av tipsene er å legge til et "editable layer" slik at man kan tegne inn sin egen rute, punkt eller område. Med dette verktøyet kan du fint legge til løypa di. 

Om man ikke gidder å tegne løypa, eller som meg, ikke husker hvor man egentlig har løpt så finnes det løsninger for det og: ArcGIS.com kan laste inn gpx-filer! Dette er filer som lages av de fleste GPS-mottagere og også av flere treningsapper, f.eks Endomondo. Endomondo er en treningsapp som viser hvor du har løpt, hvor langt og hvor fort. Om man går inn på en workout kan man eksportere løypa til gpx. 
I arcGIS.com kan man importere disse filene. De vil da bli lagt inn som både en serie med punkter langs løypa og som en heltrukken linje. I kartet under har jeg fjernet punktene og gjort linjen delvis gjennomsiktig. 

Løypa som er vist er fra en tur som går hjemmefra og opp til Grefsenkollen og ned igjen. Kanskje ikke beste rute for et treningsløp, men kjekt for meg som vil huske hvor jeg har vært (det svartnet litt i bakkene oppover der...). Dette verktøyet er også artig for alle som vil skryte av hvor langt de har løpt. For viderekomne så finnes det verktøy som gjør at man kan embedde kartet ikke bare i en webside, men også på en facebook-page. Da snakker vi seriøs skryting!


View Larger Map

Hvordan fikk jeg kartet inn i bloggen? Jeg lagret kartet og trykte på "Share"-knappen. I dialogen under share valgte jeg "Public":
Og så trykket jeg på "Embed in Website":
Her har jeg krysset av for en del opsjoner, blant annet at tegnforklaringen skal vises og at brukeren skal kunne endre bakgrunnskart. Koden har jeg limt inn i bloggen.

Med andre ord:
Ingen grunn til at man skal ha så dølle kart! Sleng løypa ut på ArcGIS.com, og man får muligheten til å embedde et interaktivt kart på hjemmesiden der alle data ligger i nettskyen. Da slipper vi å se de kjipe pdf-kartene.



1 kommentar: