tirsdag 5. juli 2011

Å flytte til Oslo

Etter 12 år på Vestlandet fant vi ut at vi ville flytte til Oslo. Vi er min kone og meg pluss tre barn; en i barneskolen og to i barnehage. Jeg har bodd i Oslo før, da bodde jeg i etasjen over en brudekjoleutleiebutikk i sentrum. Det var tydelig en lukrativ geskjeft, her satt 8-10 mannfolk hele dagen med Mercedeser og BMW'er parkert utenfor.
Min kone bodde på nedre Grünerløkka med en huseier som kom med morsomme vitser om suging og gjenytelser når hun hentet støvsugeren i skapet på gangen. Med andre ord: Her ville vi ikke ta med ungene våre.

En annen ting med vår Oslo-kunnskap og erfaring var at alle fordommene var foreldet. For oss var Grünerløkka hipster-slum, Sagene og Torshov sosialboliger, Tveita en kriminell gjeng og Majorstua et band. Vi skjønte at for å finne vår bydel måtte vi skaffe mer pålitelige og oppdaterte data.

Jeg er utdannet geograf med GIS som fordypning. Dermed skulle jeg kunne klare å finne ut det meste om de fleste bydelene i Oslo.

På GIS-demoen http://bit.ly/jdeanP er det lagt inn en hel del verktøy. Et av de heter demografi. Her kan man trekke ut en firkant eller et polygon som henter opp befolkningstall og så får man et kakediagram som viser befolkningsfordelingen i prosent.
Her ser man at på Grünerløkka er det nå en overvekt av 24-34-åringer. En god del unger og, men stort sett unger under 5 år. Passer dårlig for min 9-åring altså.

Slik får jeg et godt overblikk over demografien. Majorstua har gamliser, Kjelsås barnefamilier, Tøyen ungdommer.

Trafikken i Oslo kan være vanskelig. Hvor lang kjøretid kan jeg forvente fra min nye bydel til jobben/barnehagen/shopping osv. ? Det finnes selvfølgelig verktøy for slikt og. Under verktøyfanen i http://bit.ly/jdeanP ligger
verktøyet "kjøretidsanalyse". Her kan man se hvor langt man kommer fra et punkt i kartet på en gitt tid. Her er et bilde som viser langt man kommer fra Kjelsås på 3 minutter. Dette lille verktøyet kan man altså bruke for å sjekke hvor lang tid det tar å komme seg til jobben. Men er det noe kø? Det finner man (kanskje) i samme demo; prøv å legge til trafikkmeldinger fra P4 eller NRK sin GeoRSS-feed. Det er dog ikke alltid at køer kommer frem her, i alle fall ikke de som er mer eller mindre normale hver dag. Jeg har brukt http://world.waze.com/ som er en app til android/iphone. Her får man en fin kjørecomputer til bilen, samt meldinger om kø i nærheten, ge
nerert av andre waze-brukere. Kanskje ikke så nyttig for å screene hvor man skal bo, men i det minste er det kjekt å vite når man IKKE skal kjøre om Carl Berners plass!

Vel, jeg har fortsatt ikke funnet noe sted å bo. På tide å sjekke kvaliteten på skolene. De nasjonale prøvene måler jo kvaliteten til skolene, så her kan man finne ut noe. Men, som Even forteller er dataene her vanskelig tilgjengelig. Heldigvis har han ryddet (og ryddet og ryddet) slik at den helt fantastiske http://skoleporten.bengler.no/ finnes! Her kan man altså sjekke kvaliteten på skolene i hele Norge. Aftenposten har forøvrig gjort noe lignende her.

En annen ting som jeg har brydd meg om for barna mine er dette: hvor mange prosent innvandrere synes jeg det er greit at barna mine møter i klassen? Jeg er som de fleste andre åpen for innvandring, og jobber for at samfunnet skal være så lite rasistisk som mulig. Men hva om 98% av medelevene på skolen ikke har norsk som morsmål? Plutselig møter jeg fordommene mine i skoledøra. For meg er det ideelt med ca 30%-50% innvandrere, men i Oslo har man stort sett valget mellom enten eller. Det er rart. Det er også skremmende å plutselig bli en av de som ikke vil gå på en bestemt skole fordi det er "for mange utlendinger" der (jeg rødmer når jeg skriver dette). Vel, uansett så har altså VG kartlagt dette her. Et bra kart over Oslo med prosentandel av minoritetsspråklige elever lagt oppå. Huff så fæl jeg er.

Resultat
Jeg sitter her på Kjelsås og skriver dette. I blokka jeg bor er det noe få gamle damer, men ellers er alle her høyt utdannede (kvite) par med 2-3 barn. Slik er det i naboblokkene og naborekkehusene også. Alle er så like at jeg har fått mange venner som alle har de samme
interessene som meg. Det betyr at jeg jogger om sommeren og må gå på ski om vinteren. Jeg var i et 40-årslag her for litt siden, der var vi 12 menn som kun snakket om treningstips og intervaller hele kvelden mens vi hørte på Raga Rockers og synes vi var hippe. Kjelsås ski har noe sånt som 700 medlemmer. Halve borettslaget løp Oslo halvmaraton.

Men en ting glemte jeg:
høydeforskjell/barnehage. Jeg har valgt den flotte Solemskogen Naturbarnehage som barnehage til mine barn, men jeg glemte å sjekke høydeforskjellen! Jeg burde ha brukt verktøyet "Terrengprofil" fra http://bit.ly/jdeanP , men det glemte jeg.
Og jeg er bare ikke sprek nok til å starte dagen med 300 høydemetre med to barn i sykkelvogn bak meg i 5 km. Og så sykle 12 km til jobben på Helsfyr. Så da blir det bil, men takket være god research er det i det minste ikke mye kø!

7 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Datanerding! Ikke i betydningen data som i PC, men data som i data.

  SvarSlett
 3. Tusen takk for at du har skrevet dette. Det er til stor hjelp da jeg er i tvil om hvor i Oslo jeg skal bo med barna.

  SvarSlett
 4. Så hyggelig! Håper du finner den rette plassen for deg!

  SvarSlett
 5. Torstein Norendal24. januar 2012 kl. 07:08

  Skal flytte nå, så det her var hjelpsomt. Tusen takk. Informativt og morsomt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du av alle burde da vite nøyaktig hvor du skal flytte. (Bø seff.)

   Slett