mandag 9. januar 2012

Kjøretid mellom rådhus i Norge

På søndag var det en side i VG papiravisen som ba kommuner om å slå seg sammen. Et utklipp kan du se her: VG 08.01.12

Saken er omtalt litt lenger og bredere i Stavanger Aftenblad i dag: Stavanger Aftenblad 11.01.12


Som det står i artikkelen så har NyAnalyse, et analysefirma, samarbeidet med Geodata, dvs. meg, om å sjekke kjøretid mellom alle rådhus i alle kommuner i Norge. Så da var det bare å sette seg i bilen!

Vel, ikke akkurat. I virkeligheten samlet jeg sammen nettverksdata fra statkart som viser alle veiene i Norge med fartsgrenser, kjøreretning og en del annet snask, en oversikt over alle administrasjonssenter i norske kommuner fra Erik Bolstad og verktøyet Network Analyst som er en tilleggspakke til ArcGIS for Desktop fra ESRI.

Jeg kjørte en analyse som ga meg kjøretid mellom hvert senter i hver retning la sammen og delte på to og stappet alle resultatene som var mindre enn 15 minutter inn i et excel-ark som jeg sendte til Terje i Ny analyse, samt inn i et online kart hos ArcGIS.com.

I kartet kan man se aller først noen røde streker, det er rette linjer mellom administrasjonssenter som har kortere kjøretid enn 15 minutter. Om man zoomer litt til vil det komme opp noen grønne prikker, de kan klikkes på og da kommer det opp info om kommune, administrasjonssenter, folketall og fylke. Det skal komme labels som viser kjøretiden også, men de er litt rare ser jeg. Jeg skylder alle sånne feil på barna mine. Man kan klikke på de røde streken også, da kommer kjøretiden opp.


View Larger Map

Datakilder:
Bakgrunnskartet er Open Street Map.
© OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA

Administrasjonssenter-dataene kommer fra www.erikbolstad.no.

Kommunegrensene kommer fra Statens Kartverk og da må jeg skrive dette: ”Kartgrunnlag: Statens kartverk (cc-by-sa-3.0)”

Om analysen: feilkilder
Kan du kjøre fortere sier du? Vel, her er det mye feilkilder.
F.eks: I min verden er det ingen kø, alltid perfekte kjøreforhold, ikke veiarbeid, ingen andre biler på veien, ferja står og venter og kjører akkurat i det du kommer på, ingen unger krangler i baksetet, du må aldri på do, du blir aldri sulten. Perfekt! I tillegg har jeg gjort det litt spesielle å legge sammen kjøretiden for hver retning og så dele på to. Noen steder er det raskere å kjøre den ene veien enn den andre, og det har jeg altså ikke tatt hensyn til.

Nedsiden er at verdenen er frosset i 2010, så nye veistrekker og veiarbeid som er ferdig etter det er ikke med. Det kan også hende at noen av administrasjonssenterene ikke er regnet for å være det viktigste tettstedet i kommunen, at rådhuset kanskje ikke er plassert akkurat der osv. I det store og hele tror jeg at dataene er til å stole på, men har du lokalkunnskap er sjansen der for at det skiller et minutt i kjøretid.

2 kommentarer:

 1. Kjempeflott visualisering! I forlengelsen av dette kunne man kanskje
  1. Erstattet rådhuset med et annet punkt. For eksempel det punktet i kommunen som gir kortest summert avstand til alle innbyggerne i kommunen. Et litt krøklete regnestykke riktignok, men muligens litt mer relevant.
  2. Regnet ut avstand mellom kommuner multiplisert med folketallet i den minste av kommunene, for å estimere en slags samlet økt reisetidskostnad ved en eventuell kommunesammenslåing. Ideelt burde man vel regnet ut økt (eller, redusert) reisetid for hver av grunnkretsene, men igjen, det er et veldig stort regnestykke.

  O.D.Ø.

  SvarSlett
 2. Det går an ja. Grunnen til at rådhuset er valgt er at det var lett å finne. Å finne et slags felles punkt for kommunen kan man gjøre, men det finnes mange måter å regne ut dette på.

  Ad pkt 2: kan hende er det enkleste å finne noen kommuner man synes bør slåes sammen og så begynne å regne på de? Det er nok mange kommuner som er så små og ligger så tett opp til andre kommuner at det er lettere å reise til nabokommunen enn sin egen...

  SvarSlett